Оживљавање заспалог лутка

ОЖИВЉАВАЊЕ ЗАСПАЛОГ ЛУТКА

-Пројекат самоевалуације-

Елементи: 21

~Кутија за колаче окренута лицем ка доле. Два здрава лимуна. Један стари лимун. Пивска флаша. Дијамантски брош. Црвени брусхалтер од чипке. Стара изношена торба. Тока – женска. Зелена салата. Шољица за кафу жута са цветићима. Флаша црвеног вина попијена. Карирани мушки шал. Женска свилена кошуља пудер боје. Виљушка. Одбачени згужвани комади папира. Ципеле за плес женске. Усамљени лист зелене салате. Столњак. Мала бела свећа. Футрола за Зорки.

И тамна основа.

Сваки предмет је примарно једне боје – нађи је. Потом интервенција остале две. Светлост претходна, сенка наредна. Упоредо сликање целе слике.

Свака боја добија прилику да буде држећа (носећа); светлост и тама. Упознаје себе и своје способности кроз све три улоге. Налази равнотежу између две родитељске боје.

 

*   *   *

 

Психичка припрема

~или~

Како очистити ум пред велики чин

 

 

Одмах да вам признам – не знам. У ствари – НЕ ЗНАМ. Али се трудим да ухватим макар за реп величанствену а скромну тежњу за дубинским чишћењем. Фокусирано, без журбе – оживљавање заспалог лутка. Испланирано или спонтано? На крају увек буде онако како хоће да буде. Ако се мало одаљимо од слике допуштамо јој да нам се обрати. Уз јединог критичара по мери идемо дубље. Да очистимо сваку мрљу из срца. Јер срце мора бити чисто. Да ли се враћамо на нулу, понављамо разред? Који то Ми? Ја, ја понављам разред и нико ми за то није крив. Али нисам ни ја сама себи.. Биће лакше кад се то превазиђе. До тад ослушкујем сваки наредни потез. Он зна. Ми учимо. Враћамо се на почетак сигурни у себе и своје способности. Ослобођени предрасуда о себи.

Искрено – лакше је сад него први пут. Сами одређујемо која ћемо правила поштовати. Нико не надзире, не оцењује, не даје суд олако. Да ли је у питању поштовање или нешто друго – хм..

Било како било – сад знам зашто сам овде – и нема губљења времена!

ЗАДАТАК 1: Поставка

Успешно урађен. Пошто сама себи замерам и преиспитујем се – сходно томе бирам елементе и креирам њихов склад. Сама себи задајем задатак. Један мање. Даље!

ЗАДАТАК 2: Припрема подлоге

Већ бивајући сликом, платно захтева чишћење од чак две (?!) пређашње приче. Услови задовољавајући. Потребно време: 10 музичких нумера, двапут пуштено. Доба дана: касно вече, рана ноћ. Свакако не тиха.

ЗАДАТАК 3: Цртеж – да или не?

Цртеж као костур, носилац тела. Како наћи праву меру? Недостатак средстава. Блага љутња. На себе, наравно. Када ћу престати са тим? Нема смисла више. Одлучујем да потражим решење. То је то – нема другог избора до очигледног – послужиће ова оловка којом пишем. Дакле – одговор је да – Да цртежу. Устани више са те столице! Мање потешкоће при извођењу. Време извршења: Мање од очекиваног.

~Следи пауза до наредног изласка Сунца.~

Преостало време: >8/9

ЗАДАТАК 4: БОЈА

Е, ту смо!

Доба дана: још се види напољу. Релативно топло. Можда салата издржи!

Тражим носеће тонове за сваки елемент понаособ. Дилеме. Смрдибуба шета.

Утрошено време: 1/9

„Жути“ елементи формирају круг. Није лоше.

Доминантни елементи: Тока женска и стара изношена торба су крвоток Слике.

Готов елемент: Виљушка.

Техника: Уље. Надам се брзом сушењу.

Школски час прође. Предност имају пропадљиве ствари. Предуго задржавање у истом месту води до презасићења. Избегавај то! Подједнак третман целе Слике, чврстина и акценти на крају!

Преостало време: <7/9

Целих 6 сати. Чишћење се наставља.

ЗАДАТАК 5: Тројство

У датој јединици времена уради три елемента – различита по боји и текстури. 3, 4 сад!

П. В. : >1/2

ЗАДАТАК 6: Пауза за кафу

Кафу не пијем јер беше попијена. Али пауза је ту. И једна жута шољица.

ЗАДАТАК 7: Дамски аксесоари

Тачно на пола пута. Нема места за грешке и сувишне потезе.

Где је Дороти?

ЗАДАТАК 8: Простор и Време

Сат је заштопао. Једино што осећам је да се крај ближи, а треба заокружити причу. Страх влада. Мало да се све слегне, растерати сумње и глупе закључке који само одаљавају од циља. Приближи се циљу! Изнутра. Нека завршни потез тече и дефинише. Видим га. Дубина пивске флаше.

Нема потребе за прљањем крви. Ојачавање капиларних крвних судова. + Ојачавање три „плава“ елемента.

Рашчишћавање ђубрета.

Самоограничавање као концентрисање енергије у тачку зарад развијања брзине и напредовања или просто поткресивање ижџигљале травуљине? Смештање у стаклену коцку можда?

Неки ред мора постојати. Дата реч се мора одржати. Иначе губим поверење у себе. А то не долази у обзир!

ЗАДАТАК 9: Завршавање започетог посла

Преостали простор за дел(ов)ање: 1/9

Још мало.

ЗАДАТАК 10: Позадина

Најбоље решење је увек оно које је већ ту. Завршно чишћење. И политура.

ЗАДАТАК 11: Потпис

J.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.